Osie gniazda czyli drożdżowo i od niezastąpionej Fójcikowej

Osie gniazda Walburgi Fójcikowej
4

Osie gniazda według przepisu Walburgi Fójcikowej

Kolejny przepis pani Walburgi Fójcikowej  przynosi sporo dobrego, ale też niesie za sobą odrobinę komplikacji . Jak w naszym blogu już pewnie nie raz było wspominane, Pani Walburga była mocno syntetyczna, nie rozpisywała się, przez co jej przepisy wymagają dodatkowych źródeł, tudzież szybkiego dokształcenia pod przewodnictwem google’a. Ponieważ jednak jej przepisy to też skarbnica kuchni Śląska Cieszyńskiego, warto podjąć ten trud, by potem mieć satysfakcję, że, nie ujmując rzeczonemu, nie zrobiliśmy kolejnego rewelacyjnego sernika na zimno w pięć minut. Zrobienie gniazd osich to klasyczny przykład takiego trudu. Czym  zaś są osie gniazda?  To smaczne i delikatne drożdżowe bułeczki z nadzieniem. By nie przedłużać przystępujemy do samego przepisu.

Składniki

1/4 l mleka

10 dkg cukru

12 dkg masła

4 żółtka

50 dkg mąki

3 dkg drożdży

łyżeczka skórki z cytryny

szczypta soli

Letnie mleko mieszamy z rozkruszonymi drożdżami, 15 dkg mąki, łyżeczką cukru. To wszystko mieszamy i odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia. Następnie bierzemy miękkie masło, cukier, żółtka, ucieramy to, aż masa zrobi się pulchna, dorzucamy otartą skórkę z cytryny, resztę mąki, sól i podrośnięty zaczyn. Ciasto dokładnie wyrabiamy do momentu, aż będzie miało jednolitą strukturę. Ciasto obsypujemy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu bierzemy ciasto i rozwałkujemy. Tniemy ciasto na prostokąty o wymiarach około 15cm x 5cm. Wypełniamy kawałki ciasta nadzieniem i zwijamy w rulon. Wypełniony nadzieniem rulon zwijamy w ślimaka, pamiętając, aby ślimak unosił się do góry. Kolejny raz odstawiamy do wyrośnięcia. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 160ºC. Bułeczki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 25 – 30 minut.

Nadzienie

20 g masła

75 g zmielonych włoskich orzechów

75 g cukru pudru

25 ml mleka

1 żółtko

W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy orzechy, dalej cukier i mleko. Trochę gotujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Na końcu dodajemy dwa żółtka i wszystko dokładnie mieszamy.

Dobrou chuť

Dla spragnionych przepisów Śląska Cieszyńskiego proponujemy jeszcze sałatkę śledziową, tort czekoladowy pojedyńczy, oraz zupę wegańską. Z innych przepisów polecamy jeszcze praską babę z majonezem i valašské frgále z Wołoszczyzny.

Photo © czechypopolsku.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *