Czyli oryginalne czeskie buchty

czeskie buchty
2

Oryginalne czeskie buchty według przepisu Miloše Stěpničky.

Jeśli chcecie przepis z którego wyjdzie dużo, treściwie, ze smakiem i nie połamie sobie na tym gnatów początkująca gospodyni, musicie spróbować upiec czeskie buchty. Zdjęcie wyżej nie kłamie, bo buchty wyszły doskonale. Sama zaś sesja, bo wyszło tych zdjęć więcej niż jedno, musiała przebiegać szybko, zaś czujne żołądki delikwentów zainteresowanych ekspresową degustacją nie chciały czekać. Piekarnik jeszcze się nie schłodził, buchty chwilę odczekały, żuchwy poszły w ruch i pozostało jedynie wspomnienie. Jeśli tylko chcecie podobnie zachęcam do przepisu niżej. Odrobina pracy a satysfakcja gwarantowana. Myślę, że nikt się nie zawiedzie.

Co potrzebujemy:

 750 g mąki pszennej

100 g drobnego cukru

400 ml mleka

2 żółtka

25 g świeżych drożdży

mała łyżeczka soli

125 g masła (w oryginale jest tłuszcz Hera)

Tarta skórka z jednej cytryny

150 g powideł śliwkowych lub z innych owoców

50 g cukru pudru do posypania

Pierwszy krok to zaczyn: bierzemy drożdże, odrobinę mąki i cukru oraz małą ilość letniego mleka, to wszystko mieszamy, a następnie odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia

W międzyczasie rozpuszczamy masło. Gdy zaczyn wyrośnie bierzemy mąkę, żółtka, 2/3 roztopionego masła (1/3 zostawiamy na później), startą skórkę z cytryny, cukier, letnie mleko. To wszystko zagniatamy, aż do momentu powstania jednorodnego ciasta, „odchodzącego” od dłoni. Tak wyrobione ciasto odkładamy do wyrośnięcia na dwie godziny. Po dwóch godzinach ciasto wyciągamy z miski, wałkujemy i tniemy na kwadraty o szerokości 5×5 cm (tak jest w oryginale). Ja robię 12 bucht w formie o wymiarach 23 na 35. Następnie wypełniamy buchty powidłami, nutellą, masą serową lub makową, jak kto to lubi, formując je w kule. Buchty moczymy w pozostałym letnim maśle, lub w wersji uproszczonej, smarujemy każdą z osobna już ułożoną w formie. Buchty układamy obok siebie zostawiając odrobinę przestrzeni na wyrośnięcie. Formę z buchtami zostawiamy na 20 minut, żeby buchty wyrosły, rozgrzewając w międzyczasie piekarnik do 180° C. Po 20 minutach je wkładamy do piekarnika i pieczemy aż do zarumienienia.

Zapraszamy również do innych czeskich kulinarnych wspaniałości, czeskie kołacze, Míša dort czyli czeska wariacja na bazie amerykańskiego cheesecake, vepřé-knedlo-zelo, langoša, czy Český guláš a obyčejný český domácí knedlík, czyli inaczej gulasz wołowy z bułczanym knedlikiem.  

Dobrou chuť

Photo © czechypopolsku.pl

Comments

    1. Post
      Author
      Pažout

      I Pańska szanowna małżonka i Pan nie będziecie żałowali. Objętościowo gigant więc głód Państwu nie grozi 🙂
      Pozdrawiam Serdecznie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *