Napoleonův dort czyli pysznie i bez związku ze znanym Francuzikiem

Tort Napoleona
0

Napoleonův dort

Przepis na tort pochodzi z książki Pravá Česká kuchařka, naszego wspaniałego znaleziska. Pochodzi  też prawdopodobnie z międzywojnia, bo rok wydania jest nam nieznany z racji braku kilku pierwszych stron. To przy tym co nas urzeka to paskudny stan mimo introligatorskiej klasy wyższej, zapach i przepisy – tak bardzo lakoniczne i niewspółczesne – że w zasadzie często nie do ogarnięcia dla współczesnych kucharek. Tu konkretnie na przepis Napoleonův dort nasza  Pravá Česká kuchařka potrzebowała szesnastu wyjustowanych i pisanych drobnym maczkiem linijek.

Co zaś tyczy się samego smaku, mieszanka pomarańczy, czekolady i migdałów sprawia, że Napoleonův dort jest wyśmienity, co szczęśliwie wobec powyższych niewiadomych możemy stwierdzić bez zająknięcia.

Potrzebujemy zatem:

Ciasto

10 dkg masła

9 dkg czekolady

6 jajek

10 dkg cukru pudru

5 dkg mąki

Krem

12 dkg masła + 5 dkg masła

12 dkg cukru + 5 dkg cukru

otarta skórka z pomarańczy

sok z 2 małych pomarańczy

2 żółtka

5 dkg siekanych migdałów

Miękkie masło ucieramy z startą na drobnej tarce czekoladą, dodajemy kolejno żółtka i cukier puder. Dokładnie mieszamy, ubijamy białka, które następnie delikatnie dodajemy do masy oraz już bez użycia robota wsypujemy mąkę. W międzyczasie nastawiamy piekarnik na 160-170 stopni C. Ciasto przelewamy do formy o średnicy 20 cm i pieczemy aż do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy, aby ciasto wystygło.

Krem

Masło rozpuszczamy w garnuszku, wsypujemy cukier i dodajemy skórkę z pomarańczy. Kolejno do soku z pomarańczy dodajemy dwa żółtka i dokładnie mieszamy. Tak przygotowany sok wlewamy do rozpuszczonego masła i następnie w kąpieli wodnej ucieramy masło z sokiem, aż krem będzie gorący, ale należy uważać, żeby krem się nie zagotował. Ściągamy garnek z palnika i krem ucieramy aż wystygnie. Bierzemy kolejne 5 dkg masła i ucieramy je z 5 dkg cukru oraz 5 dkg migdałów. Dodajemy do ostudzonej masy i wszystko mieszamy. Ciasto kroimy na pół i smarujemy kremem jedną część, następnie przykrywamy krem drugim kawałkiem. Smarujemy boki tortu i jego górę. Dowolnie zdobimy.

Dobrou chuť

Zapraszamy też do tekstów:  Pod zeleným dubem czyli polsko-czesko-śląski lokal prawie doskonałyHospoda w Katowicach czyli czeska klasa ekonomicznaBrowar Radegast czyli blisko, z degustacją i w jeden dzieńMity czeskiego piwa czyli nie tak znowu doskonale, oraz Czeskie piwo czyli czeskie piwo.

Photo © czechypopolsku.pl

Dodaj komentarz