Morawskie kołacze czyli drożdżowy Czech z serem i powidłami

moravské koláče
1

Morawskie kołacze czy inaczej morawskie bułeczki to dosyć łatwe  w przyrządzeniu, bardzo dobre w smaku i mało czasochłonne  czeskie wypieki. Samo zaś połączenie sera i powideł śliwkowych powoduje, że jest syto a na głód raczej nikt narzekać nie będzie. Dla wybrednych jest wersja z wypełnieniem orzechowym, dopuszczalne są też inne konfitury wedle zasady, czym chata bogata.

Co potrzebujemy

500 g mąki (Czesi używają mąki polohrubej, choć wiem, że Ci mieszkający w Polsce zamiennie używają krupczatki)

100 g masła w temperaturze pokojowej

2 żółtka

1 opakowanie cukru waniliowego (20g)

175 letniego mleka

1 kostka drożdży (42 g)

skórka cytrynowa z jednej cytryny

szczypta soli

80 g cukru

Z drożdży, letniego mleka i cukru robimy zaczyn. Odstawiamy na 10 minut, aż zacznie pracować. Po upływie tego czasu wsypujemy mąkę, masło, żółtka, cukier waniliowy, sól i skórkę cytrynową. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy po przykrycie do wyrośnięcia na około 40 minut. W tym czasie robimy twarogowe wypełnienie.

250 g twarogu

1 cukier waniliowy (20g)

20 g cukru

2 żółtka

20 g miękkiego masła

szczypta soli

garść rodzynek

Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy. Przygotowujemy jeszcze powidła śliwkowe.

powidła śliwkowe ok. pół słoiczka

cukier puder

1/5 łyżeczki rumu.

To wszystko mieszamy i wkładamy do rękawa cukierniczego.

Po wyrośnięciu ciasta, wyciągamy je na stolicę i rozwałkowujemy na grubość ok. 4 mm. Następnie tniemy je na 16 równych części. Każdą część napełniamy masą twarogową i robimy z ciasta kulkę. Tak przygotowane bułeczki kładziemy od strony łączenia ciasta na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i bierzemy rękaw cukierniczy z powidłami. Każdą bułeczkę, końcówką rękawa nakłuwamy, dajemy do środka powidła i trochę na wierzch. Na końcu smarujemy rozkłóconym jajkiem z łyżką mleka oraz posypujemy posypką.

125 g masła

125g cukru

125 g mąki

Robimy z tego posypkę, gdyby nie wychodziła należy dodać 2-3 łyżki mąki.

Tak przygotowane morawskie kołacze odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 minut. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 170ºC. Wyrośnięte bułeczki wkładamy do piekarnika na 15-20 minut. Po wciągnięciu odstawiamy do wystygnięcia, a następnie posypujemy cukrem pudrem.

Dobrou chuť

Z innych przepisów zapraszam do przeczytania czeskiej klasyki czyli smażonego sera z domowym sosem tatarskim, vepřé-knedlo-zelo, czy langosza.

A jak nie przepisy to może coś dla ducha, czeski dizajn, czy o współczesnej czeskiej prozie spod znaku Ivany Myškové

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.