Míša dort czyli czeska wariacja na bazie amerykańskiego cheesecake

Dort Míša
4

Podobno Míša dort jest to jakaś wariacja na temat amerykańskiego cheescake’a, mi to trochę przypomina naszą wuzetkę, choć trochę tu ten tort deprecjonuje, bo w przeciwieństwie do wuzetki stoi twarogiem. Míša dort jest przepyszny, bardzo nietypowy, bo nie ma tam tradycyjnego kremu, a za to czekolada, bita śmietana, biały ser, kakaowe biszkopty, oraz konfitura truskawkowa. Ciasta nie trzeba nasączać, bo jest wystarczająco wilgotne samo z siebie.

Ciasto jest na formę o średnicy 24 cm.

Co potrzebujemy

10 g kakao

60 ml oleju

90 g mąki

3 jajka

100 cukru

masło i mąka do wysypania i posmarowania formy

Krem

750 g twarogu (takiego na sernik)

150 g cukru pudru

500 ml śmietany kremówki najlepiej 36%

15 g żelatyny

letnia woda

Polewa

2 tabliczki gorzkiej czekolady

180 g masła

2 łyżki mleka

Piekarnik rozgrzewamy do 170°C, a w międzyczasie przygotowujemy biszkopt. Mąkę i kakao przesiewamy do miski, w drugiej misce ubijamy jajka z cukrem, aż będą miały zwartą konsystencję, następnie powoli dodajemy olej, mieszając wszystko na małych obrotach. Kolejno dodajemy mąkę z kakao i łączymy delikatnie z masą jajkową, nie używając już robota, tak aby zapobiec opadaniu ubitych jajek. Tak przygotowany biszkopt przelewamy do przygotowanej wcześniej formy, wykładamy samo dno papierem do pieczenia, a boki smarujemy i sypiemy mąką. Wstawiamy ciasto do piekarnika na 35-40 minut, albo do suchego patyczka. Gotowy biszkopt odstawiamy do ostygnięcia.

Krem

Ubijamy 450 ml śmietany na sztywno, żelatynę rozpuszczamy w letnie wodzie i odstawiamy, aby napęczniała na 8 minut. Po upływie tego czasu dodamy ją do pozostawionych 50 ml letniej śmietany i dokładanie mieszamy. Tak przygotowaną żelatynę dodajemy do twarogu, który mieszamy z cukrem. Na końcu delikatnie łączymy ubitą śmietanę z masą twarogową.

Biszkopt pozostawiamy w formie, uprzednio usuwając papier do pieczenia. Smarujemy go konfiturą truskawkową (ale może być równie dobrze każda inna). Masę twarogową wykładamy na biszkopt i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Po wyciągnięciu wystarczy jeszcze zrobić polewę, czyli rozpuścić wszystkie składniki w kąpieli wodnej (na garnek wypełniony wodą kładziemy miseczkę i rozpuszczamy czekoladę z masłem pamiętając również o mleku). Po lekkim wystudzeniu polewy, nakładamy ją równomiernie na przygotowany tort. Wkładamy ponownie do lodówki. Po wyciągnięciu Míša dort gotowy jest do konsumowania.

Dobrou chuť

Zapraszamy do czytania przeróżnych naszych artykułów, recenzji katowickiej hospody z czeskim żarciem, czegoś o czeskim dizajnie, czy choćby różnych czeskich absurdach.

Jak nie to pozostają stare sprawdzone przepisy, morawskie kołaczesmażony ser, tudzież tradycyjne czeskie vepřo-knedlo-zelo.

Photo © czechypopolsku.pl

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *