Staročeský medovník czyli kawowa konkurencja dla karmelowej marlenki

Staročeský medovník
0

Staročeský medovník to już druga wersja miodownika goszcząca na naszym blogu. Wcześniej była chluba z Frýdka-Místka Marlenka. Idea ta sama, efekt taki, że tu i tam jest podobnie reprezentacyjnie, a staročeský medovník wyróżnia się na tle konkurenta kawą w miejsce karmelu. I może dość oczywista uwaga, oba starzeją się jak wino i zyskują z każdym dniem, a trzy, cztery dni robią już kolosalną różnicę.

Składniki

500 g mąki pszennej

10 łyżek mleka albo słodkiej śmietany

100 g cukru

3-4 łyżki miodu

2 jajka

2 łyżeczki sody oczyszczonej

70 g tłuszczu do pieczenia albo smalcu (w przepisie użyto masła)

mąka do podsypania, tłuszcz do wysmarowania blaszki oraz cukier puder do posypania orzechy włoskie do ozdobienia

krem:

0,5 litra mleka

1, 5 opakowania budyniu waniliowego

2 łyżki silnej czarnej kawy

150 g cukru pudru

2 żółtka

250 g masła

Mąkę przesiejemy i wysypiemy na stolnicę. W garnku gotujemy mleko lub śmietanę z cukrem, miodem, jajkami i tłuszczem. Gdy wszystko będzie gęstnieć, dodajemy sody. Tu trzeba pamiętać, że soda wejdzie w reakcję z gorącą mieszaniną i dość mocno się spieni. Odstawiamy do wystygnięcia, lecz nie do całkowitego. Letnią masę wlewamy do dołka zrobionego w mące i wyrabiamy gładkie ciasto. W zależności od wielkości blachy rozdzielamy ciasto na 4 do 6 części i każdą rozwałkowujemy na cienkie placki. Blaszkę smarujemy tłuszczem i każdą część pieczemy osobno w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 6-7 minut. Następnie odstawiamy wszystkie do wystygnięcia.

W międzyczasie robimy krem. Gotujemy 2/3 mleka w garnku, w 1/3 części mleka rozpuszczamy budyń. Gdy mleko się zagotuje, wlewamy do mleka, stale mieszając, rozrobiony w mleku budyń. Gdy budyń zgęstnieje, odstawiamy pod przykryciem do wystygnięcia. Masło ucieramy z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy zimną masę budyniową, oraz kawę i żółtka. Tak przygotowanym kremem przekładamy wcześniej upieczone placki, dając krem również na boki ciasta. Ozdabiamy mielonymi orzechami włoskimi. Staročeský medovník wkładamy na całą noc do lodówki.

Z innych kulinarno-piwnych tekstów polecamy, Kynutý jablečný koláč, Sałata śledziowa czyli po prostu sałata ze śledzi, Czeskie piwo czyli czeskie piwo, Vepřo-knedlo-zelo czyli o czym tu w ogóle gadaćHospoda w Katowicach czyli czeska klasa ekonomiczna, oraz Osie gniazda czyli drożdżowo i od niezastąpionej Fójcikowej.

Dobrou chuť

Photo © czechypopolsku.pl

Dodaj komentarz