Marlenka czyli tego nie można nie znać

Ciasto marlenka
1

Marlenka czyli armeńskie ciasto w czeskim wydaniu. Każdy z Nas zna Marlenkę, nie każdy jednak wie, że we Frýdku-Mistku znajduje się fabryka  Marlenkę produkująca . Została założona w 2003 roku przez Armeńczyka Gevorga Avetisjana i jego siostrę. Produkuje do dzisiaj, można ją zwiedzać po wcześniejszym umówieniu. Same zaś ciasta łatwo znaleźć na supermarketowych, czeskich półkach. Z rzeczy wartych napomknięcia, gdyby w miejsce budyniu dać kaszę mannę z mlekiem, uzyskamy z grubsza polską stefankę.

Co jednak potrzebujemy:

Ciasto

600 g mąki

120 g masła

3 łyżki miodu

250 g cukru pudru

1 łyżka sody oczyszczonej

1 łyżka octu

2 jajka


Krem

1 puszka mleka skondensowanego albo jedna puszka masy kajmakowej

250 g masła

1 opakowanie waniliowego budyniu

500 ml mleka

2 łyżki cukru

Do dekoracji

posiekane orzechy włoskie

mleczna czekolada

Zanim zaczniemy przygotowywać ciasto należy, w przypadku kupienia puszki mleka skondensowanego, mleko pogotować ok. 3 h. Do garnka z woda wkładamy puszkę z mlekiem i na małym ogniu powoli je gotujemy. Dla mających mniej czasu polecam gotową masę kajmakową.

Na początku należy przygotować budyń, tak aby miał czas ostygnąć. Robimy go według przepisu, dodajemy cukier.

Kolejnym krokiem będzie ciasto. Masło wkładamy do garnka, dodajemy miód, cukier puder i na małym ogniu wszystko rozpuszczamy. Następnie do szklanki wlewamy ocet i wsypujemy sodę. Gdy soda się rozpuści dolewamy ją do rozpuszczonych składników i mieszamy, aż wszystko przybierze złotą barwę. Tutaj uwaga soda wchodzi w reakcję i mikstura rośnie do góry. Dlatego należy wziąć wystarczająco duży garnek, aby nie wykipiała. Odkładamy, aby ostygła, ale nie zupełnie. Ma być letnia. W międzyczasie robimy krem. Bierzemy miękkie masło, ucieramy je i powoli dodajemy budyń i masę kajmakową. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Wracamy do ciasta. Do letniej masy dodajemy jajka jedno po drugim i miksujemy, oraz mąkę. Wszystko mieszamy, tak aby uzyskać jednolite ciasto. Następnie dzielimy je na 6 równych części (ok.200g) i kolejne je pieczemy. Można użyć formy tradycyjnej, albo tortownicy o średnicy 21-22 cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC ok. 5 minut. Studzimy wszystkie blaty i przekładamy wcześniej przygotowanym kremem. Górę Marlenki obsypujemy posiekanymi orzechami włoskimi i oblewamy rozpuszczoną mleczną czekoladą. Ciasto wkładamy na noc do lodówki.

Zapraszamy również do przepisów na czeskie wianeczki, morawskie drożdżowe kołacze(moravské koláče), smażony ser z domowym sosem(smažený sýr s domácí omáčkou), vepřé-knedlo-zelo, gulasz wołowy z bułczanym knedlem(czyČeský gulás a obyčejný český domácí knedlík).

Dobrou chuť

Photo © Česká televize

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *