Langosz czyli tego nie można nie kojarzyć

langoš
4

Langosz ( też jako langoš czy lángos) w 4 odsłonach

Langosz mimo, że jest Węgrem z pochodzenia bywa też potwornym internacjonałem.  Historycznie za Słowakiem być może nie przepada, zresztą z wzajemnością, ale z rozkoszą przeniknął do słowackiej kuchni. Tego musiał dowiedzieć się Czech, pozazdrościł, a na koniec zwinął przepis. Rezultat jest ten, że żaden jarmark, czy festyn się bez nich w tych krajach nie obejdzie. Znają go turyści goszczący w tych krajach, kiedyś i dziś, a prostota tego dania powoduje, że kolejne dekady będą dla niego pasmem sukcesów. Dzisiaj wersje będą cztery i niezależnie którą jecie, pasuje do niej i  wyciśnięty czosnek, keczup, sos tatarski i ser

Langosz „jarmarczny”

Składniki

42 g drożdży (czeska kostka)

pół łyżeczki cukru

400 ml mleka

pół łyżeczki soli

500 g mąki

Dodatki: czosnek, ser żółty, keczup

Co robimy: najpierw zaczyn: drożdże rozdrabniamy w małej ilości letniego mleka, dodajemy cukier i trochę mąki, odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie wsypujemy mąkę, dodajemy sól, zaczyn, resztę mleka i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny. Po wyrośnięciu dzielimy ciasto na części i robimy okrągłe placki ( powinno wyjść około 6 sztuk), które wsadzamy do rozgrzanego oleju. Smażymy z obu stron. Należy pamiętać, że placki są cienkie i  smażą się bardzo szybko. Trzeba uważać na to, aby się nie przypaliły. Po usmażeniu osuszamy je papierowym ręcznikiem i podajemy z roztartym czosnkiem keczupem i serem żółtym.

Langosz klasyczny

450 g mąki

30 g drożdży

szczypta cukru

szczypta soli

200 ml mleka

2 łyżki oleju

1 jajko

Przygotowanie langosza w tej odsłonie jest takie samo jak przy langoszu „jarmarcznym”. Gdyby ciasto było zbyt lepkie, należy dodać trochę mąki. Podajemy z tym, na co mamy ochotę.

Langosz z kwaśną śmietaną

600 ml mleka

1 kg mąki

1 jajko

szczypta soli

szczypta cukru

42g drożdży

Wyrabiamy ciasto w taki sam sposób jak przy langoszach opisanych powyżej, gdy ciasto się źle wyrabiało, byłoby za suche, można dodać trochę mleka.

Langosz z dodatkiem ziemniaków i cebuli

400 g ziemniaków

400 g mąki

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 jajka

42 g drożdży

400 ml mleka

szczypta soli

szczypta cukru

Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Jeszcze letnie obieramy ze skórki i ścieramy na tarce. W międzyczasie robimy zaczyn. Następnie mieszamy wszystko ze sobą, mleko, mąkę, zaczyn, sól, drobno pokroją cebulę i wyciśnięty czosnek. Gdyby ciasto było za rzadkie dodajemy mąkę, aby miało jednolitą konsystencję. Smażymy na gorącym oleju. Podajemy np. z sosem tatarskim.

Dobrou chuť

Niżej też podaję przepis na gulasz z knedlami(hovězí gulás s houskovým knedlíkem) zupę czosnkową(česnečka), oryginalne czeskie buchty, czeskie šunkofleky, czy nie mniej smaczną niż polska sałatkę śledziową.

Photo © czechypopolsku.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *