Kulajda czyli czeska zupa grzybowa z bonusem

Czeska zupa grzybowa
2

Kulajda to czeska zupa grzybowa, niby zupełnie zwyczajna, a jednak lubiana i przez admiratorów innych dobrodziejstw niż grzyby. Bonusem jest dodatkowo jajko „sadzone” na wodzie, więc jeśli nie ciekawość, czy grzyby, niech owo jajco przekona nieprzekonanych.

Porcja dla 4-6 osób

100 g masła

1,1 l mleka

500 g obranych ziemniaków

sól

pieprz

garść świeżych grzybów

200 ml śmietany minimum 30%

50 g cukru

60 ml octu

6 łyżeczek krojonego koperku

Oprócz tego potrzebujemy

1,5 litra wody,

4-6 jajek prosto z lodówki

4-6 łyżek octu

W garnku na średnim ogniu roztapiamy70 g masła i dodajemy mąkę, następnie dokładnie mieszamy. Dolewamy zimną wodę, trzepaczką mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Ziemniaki kroimy w kostkę, dodajemy do wody, solimy i doprowadzamy ponownie wodę do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy kolejne 5-10 minut. W trakcie gotowania bierzemy grzyby (mogą być suszone, ale trzeba je wcześnie namoczyć), rozgrzewamy pozostałe masło, wrzucamy pokrojone grzyby i chwilę dusimy, dodajemy sól i pieprz. Tak przygotowane dorzucamy do zupy. Gotujemy na małym ogniu jeszcze ok.10 minut. Po upływie tego czasu dodajemy śmietanę, cukier, i ocet. Jeszcze chwilę gotujemy. Ściągamy zupę z ognia, dorzucamy pokrojony na drobno koperek i jajko.

Jak przygotowujemy jajko. Gotujemy wodę, a gdy ta będzie dochodzić do wrzenia, dolewamy ocet. Jajka rozbijamy pojedynczo do miseczki. (każda jajko osobno). Na środku wody trzepaczką robimy wir i do tego wiru wlewamy delikatnie jajko.Wir spowoduje, że białko „owinie się” wokół żółtka. Tak przygotowane jajko zostawiamy jeszcze 3 minuty w wodzie. Po tym czasie jajo wyciągamy,wykładamy na talerzu z resztą i  kulajda jest już gotowa.

Dobrou chuť

Zapraszamy również do przeczytania przepisów na klasyczne czeskie buchty, větrník z ciasta ptysiowego z masą budyniowo-śmietanową, drożdżowe cynamonowe szyszki z rodzynkami(kynuté skořicové šišky z rozinkami), ciasto z majonezem czyli po prostu pražský koláč, oraz sztafetki czyli  kokosowo-kawowy retro smakołyk.

Photo © czechypopolsku.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *