Kremrole czyli nie takie znowu zwyczajne rurki z kremem

czeskie kremrole
4

Kremrole czyli po naszemu rurki z kremem

Jedno z najbardziej rozpoznawalnych ciastek w Czechach. Jest bardzo smaczne, nie zaś tak trudne do zrobienia, a smakują wybornie. Często w przepisach można znaleźć kremrole z gotowego ciasta francuskiego, ale zapewniam, że kremrole z ciasta z przepisu warte są odrobiny wysiłku. Warte zaznaczenia, że smakują równie dobrze w kolejnych dniach. Do ich przygotowania oprócz oczywiście składników potrzebne będą metalowe rurki w kształcie stożka, na które nawija się ciasto. Przy ich robieniu użyto foremek o wysokości 9 cm.

Foremki metalowe

Składniki

Ciasto

250 g mąki

250 g zimnego masła + 50 g roztopionego masła na potarcie metalowych rurek

6-7 łyżek kefiru

2 żółtka

Wypełnienie

4 białka

280 g cukru

280 ml wody

cukier puder do posypania

Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej pokrojone w kostkę zimne masło, kefir i żółtka, wyrabiamy ciasto, tak aby nie było lepiące. Nadajemy mu kształt kuli, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 3 godziny.

Po tym czasie, wyciągamy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy je na cienki placek i kroimy na paski o długości 20 cm i 3 cm szerokości. Należy pamiętać aby, paski ciasta nie były za grube, bo później przy nawijaniu na metalową formę, trudniej będzie uzyskać pożądany kształt. Roztapiamy masło i każdą metalową rurkę przed nawinięciem ciasta smarujemy masłem, tak aby po upieczeniu bez trudności zdjąć gotowe rurki. Piekarnik rozgrzewamy do 220 ºC. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy rurki, tak aby nie były zbyt blisko siebie, bo w trakcie pieczenia urosną. Następnie wkładamy rurki do piekarnika na ok. 15 minut. Po wyciągnięciu jeszcze gorące ciastka ściągamy z metalowych rurek i odstawiamy do wystygnięcia.

Przygotowanie kremu zaczynamy od zrobienia cukrowego rozwaru. Bierzmy ok. 200 g cukru zlewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia, a następnie na małym ogniu gotujemy rozwar przez ok. 30 minut. W międzyczasie ubijamy białka z pozostałym cukrem, aby miały ubitą w połowie konsystencję. Gdy rozwar będzie gotowy, powoli małym strumieniem wlewamy go do białek i ubijamy, aż do całkowitego wystygnięcia kremu. Białka po ubiciu będą miały kremową konsystencję. Tak przygotowany krem wkładamy do rękawa cukierniczego z gładką końcówką i wypełniamy rurki z obu stron. Na końcu posypujemy cukrem pudrem. Z innych wpisów polecamy przepis na oryginalne czeskie buchty, Bílá česnečka czyli zupa czosnkowa w białej odsłonie, Valašské frgále czyli po naszemu drożdżowe placki, langoš czyli tego nie można nie kojarzyć, oraz Vepřo-knedlo-zelo.

Dobrou chuť

Photo © czechypopolsku.pl

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *