Czeskie kołacze czyli w obronie czeskiego status quo

czeskie kołacze
2

Czeskie kołacze nie wybiją się na secesje względem czeskiej tradycji. Poruszamy się tu w znanej nam krainie drożdżowego ciasta w różnych wersjach, gdzie syto i dużo wygrywa z „wyrafinowanie”.  Nie nadszarpnie to jednak tej prawdy, że jest to niezwykle smaczne.

A jakich składników czeskie kołacze potrzebują:

350 g mąki pszennej

150 g krupczatki

180 g letniego mleka

30 g drożdży

95 g cukru

90 g masła

5 g cukru waniliowego

7 g soli

1 jajko na posmarowanie kołaczy

Kruszonka

80 g mąki

25 g masła

25 g cukru

W misce zmieszamy dwa rodzaje mąki, zrobimy w niej dołek i damy pokruszone drożdże, zalejemy 2/3 mleka i zasypiemy taką ilością mąki, aby powstało ciasto o konsystencji ciasta na naleśniki (czyli nie używamy małej mąki wsypanej do miski, reszta pozostaje na razie nie zmieszana). Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie rozpuszczamy masło, do ciast dodajemy resztę mleka, jajko, sól, dwa rodzaje cukru, masło i wszystko wyrabiamy na gładkie ciasto. Ciasto odstawiamy ponownie na 30 minut. Po upływie tego czasu formujemy kuleczki ok. 45 g. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy je w taki sposób, aby była między nimi zachowany odstęp. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut. W międzyczasie przygotowujemy nadzienia:

Nadzienie serowe

250 g twarogu

40 g cukru

40 g cukru waniliowego

2 żółtka

20 g miękkiego masła

szczypta soli

rodzynki do ozdoby

Wszystkie składniki mieszamy i tak przygotowaną masę serową wypełniamy kołacze, ozdabiając na wierzchu kołacz rodzynką.

Nadzienie orzechowe

40 g masła

150 g zmielonych włoskich orzechów

150 g cukru pudru

50 ml mleka

2 żółtka

W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy orzechy, następnie cukier i mleko, trochę gotujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Na końcu dodajemy dwa żółtka i wszystko dokładnie mieszamy.

Nadzienie makowe

200 g mielonego maku

250 ml mleka

20 g waniliowego cukru

40 g cukru pudru

40 g miodu

100 g powideł śliwkowych

szczypta cynamonu

50 ml rumu

W garnku mieszamy mleko z makiem i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy gaz i gotujemy jeszcze 5 minut, dodajemy dwa rodzaje cukru, miód, powidła, cynamon i gotujemy kolejne 5 minut tak by mak był miękki. Po wystygnięciu dodamy rum.

Nadzienie śliwkowe

400 g powideł śliwkowych

50 g cukru pudru

25 ml rumu

szczypta mielonego anyżu

Wszystko mieszamy i dajemy na kołacze.

Na końcu przygotowujemy kruszonkę mieszając wszystkie składniki i posypując gotowe kołacze.

Rozgrzewamy piekarnik na 160°C, z wyrośniętych kulek robimy dnem od szklanki płaskie kołaczyki, tak aby zostało ok. 0,5 cm brzegu. Trzeba zwrócić uwagę, czy po wyciśnięciu kołaczyka ciasto podnosi się ponownie do góry. Jeżeli tak to ciasto nie wyrosło wystarczająco, trzeba mu pozwolić dalej rosnąć. Tak przygotowane czeskie kołacze wypełniamy poszczególnymi nadzieniami i pozostawiamy jeszcze na 10 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wstawiamy do pieca na 15 minut.

Dobrou chuť

Nie zawsze trzeba coś pałaszować, więc może niecodzienny Karel Gott, czy parę słów o ostatnio wydanej w Polsce książce Oty Pavla Puchar od Pana Boga. Na podorędziu pozostają też  czeskie osobliwości z czeskim hokeistą na czele, czy o tym jak Polak w dwa dni opanowuje język czeski. Może też coś o tym, że w Czechosłowacji też się płaciło za komuny banicją za odrobinę odwagi, czyli casus Marty Kubišovej.

Photo © czechypopolsku.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *