Koláč z křehkého těsta s ovocem a ořechovou drobenkou czyli bez tłumaczy przysięgłych tym razem

Koláč z křehkého těsta s ovocem a ořechovou drobenkou
0

Koláč z křehkého těsta s ovocem a ořechovou drobenkou czyli wyśmienite kruche ciasto z owocami i orzechową kruszonką. Trochę ot i tylko, a nas im więcej tych ciast na profilu zamieszczamy, zastanawia co innego. Jak niewiele z tych starych i nowych cukierniczych specjałów oferują czeskie cukiernie. Ciągle – nie ujmując – kremrole, laskonky, žloutkové věnečky, a przecież różnych nietuzinkowych pyszności jak Koláč z křehkého těsta s ovocem a ořechovou drobenkou u nich cała masa.

Składniki :
Ciasto
400 g mąki
1 jajko
0,5 opakowania proszku do pieczenia
250 g masła
150 g cukru pudru
około 2 łyżki mleka albo wody
tłuszcz na wysmarowanie formy do pieczenia
500 g jabłek
500 g śliwek
Kruszonka
80 g mąki krupczatki (może być zwykła pszenna)
6 łyżek mielonych orzechów
60 g masła
cynamon
Z mąki, proszku do pieczenia, jajka, mleka, masła i cukru pudru wyrabiamy ciasto i wkładamy do lodówki zawinięte w folię. W międzyczasie robimy kruszonkę, mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy. Następnie przygotowujemy owoce. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce (ilość jabłek podana jest orientacyjnie i zależy od upodobań), ze śliwek wyciągamy pestki i kroimy na ćwiartki. Nagrzewamy piekarnik na około 160°C. Wyciągamy ciasto z lodówki i dzielimy na dwie części. Rozwałkujemy jeden kawałek i układamy na dnie formy, a z drugiego robimy bok ciasta. Wykładamy starte jabłka (wcześniej odciśnięte z soku), na jabłka kładziemy ćwiartki śliwek i posypujemy orzechowa kruszonką. Tak przygotowany Koláč z křehkého těsta s ovocem a ořechovou drobenkou wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy do złotego koloru. Ciasto można również zamrozić, gdyby zostało i w razie potrzeby wyciągnąć, pamiętając, aby rozmrażało się w temperaturze pokojowej.

Dobrou chuť

Z innych kulinarno-piwnych tekstów polecamy Pod zeleným dubem czyli polsko-czesko-śląski lokal prawie doskonałyHospoda w Katowicach czyli czeska klasa ekonomicznaBrowar Radegast czyli blisko, z degustacją i w jeden dzieńMity czeskiego piwa czyli nie tak znowu doskonale, oraz Czeskie piwo czyli czeskie piwo.

Photo © czechypopolsku.pl

Dodaj komentarz