Hanácké kokrháče – prstky czyli drożdżówkowy koguci grzebień

Hanacké kokrháče - prsty
0

Ta nietypowa drożdżówka z posypką w kształcie koguciego grzebienia –  stąd też zapewne jej nazwa Hanácké kokrháče – prstky –    to rzecz trudna do znalezienia w internecie.  Wśród dużej populacji śmiałków być może znajdzie się szczęśliwiec, ale my skorzystaliśmy z oryginalnego przepisu książkowego. Zresztą nie wiedzieliśmy, że Hanácké kokrháče – prstky to internetowy duch, bo książka prawie zawsze jest pierwsza.

Składniki

500 g mąki pszennej

½ łyżeczki soli

30 g masła

2 żółtka

20 g cukru

30 g drożdży

około 250 ml mleka

do smarowania ciasta 250 g masła (wystarczy użyć połowę tego)

mąka do podsypania ciasta

na posypkę

80 g mąki krupczatki (można użyć zwykłej pszennej jak na ciasto)

60 g masła

30 g cukru

cukier puder zmieszany z cukrem waniliowym do posypania

Mleko podgrzewamy, tak aby było letnie. Dodajemy cukier i rozdrobione drożdże. Odstawiamy pod przykryciem, aby zaczyn urósł. Następnie zaczyn dodajemy do przesianej mąki, dorzucamy sól i otartą skórkę z cytryny oraz miękkie masło. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie miało jednolitą konsystencję. Tak przygotowane odstawiamy pod przykryciem na około 1 godzinę. Po upłynięciu tego czasu rozdzielamy ciasto na kilka części. Każdą z części kolejno wałkujemy, smarujemy rozpuszczonym letnim masłem i zwijamy bądź składamy jak kartkę, tak aby masło było w środku. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Po upływie tego czasu powtarzamy te same czynności i odstawiamy do wyrośnięcia.  Gdy ciasto wyrośnie ponownie je wałkujemy i tniemy na kawałki wielkości dłoni. Przenosimy tak wycięte ciasto na blachę posmarowaną tłuszczem i przy pomocy radełka (noża) nacinamy tak aby powstał kształt grzebienia bądź palców. Smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy kruszonką i wstawiamy do średnio rozgrzanego piekarnika i pieczemy aż do uzyskania złotego koloru. Po wyciągnięciu z piekarnika posypujemy Hanácké kokrháče – prstky cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym i gotowe.

Dobrou chuť

Zapraszamy do przeczytania innych artykułów, jak Jarosław Kaczyński z czeską diakrytykąHvozdnický expres czyli mała podróż w czasie, o Army Family Day w Ostrawie w Landek Parku, czy choćby historii największej tragedii w powojennym czechosłowackim górnictwie, czyli  Dukla 61. Pozostaje też dla smakoszy Vepřé-knedlo-zelo czyli  o czym tu w ogóle gadać.

Photo © czechypopolsku.pl

Dodaj komentarz