Jogurtová bábovka czyli z czeskiego wydania Wielkanocy

Jogurtová bábovka recept
0

Jogurtová bábovka w Wielkanoc chyba nie brzmi przesadnie wywrotowo. Zniosą ją nasze babcie czuwające nad czystością kulinarnego repertuaru na czas świąt Wielkiej Nocy, nikt się o nią nie pokłóci…można ostatecznie spróbować. W zasadzie można jej dla towarzystwa również upiec polski odpowiednik…..choć w zasadzie po co. Ostatecznie jajco, żurek i takie tam ze stołu nie znikną. My osobiście polecamy drobny eksperyment, bo przecież Jogurtová bábovka  może się okazać też częścią większych zmian spod znaku naszych południowych sąsiadów na przyszłość.

Co potrzebujemy:

3 jajka

200 g cukru

20 g cukru

100 g oleju słonecznikowego

200 g jogurtu

200 g mąki

12 g proszku do pieczenia

25 g kakao

masło do wysmarowania formy, mąka do obsypania formy

cukier puder do oprószenia mąki

Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C, formę wysmarujemy masłem i obsypiemy mąką. Jajka, cukier i cukier waniliowy ucieramy na wysokich obrotach przez ok. 3 minuty aż do powstania piany. Dodajemy olej, jogurt, mąkę zmieszaną z proszkiem i mieszamy na małych obrotach przez około 2 minut. Tak przygotowane ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Do wcześniej przygotowanej formy wlewamy najpierw ciasto jasne, a następnie ciasto ciemne. Wkładamy formę do piekarnika i pieczemy ok. 30 minutach. Wyciągamy upieczoną babkę i zostawiamy ją w formie przez 5 minut, aby trochę ostygła. Na końcu wyciągamy babkę z formy  i pozwalamy jej zupełnie wystygnąć, aby przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Dobrou chuť

Zapraszamy również do przeczytania przepisów na klasyczne czeskie buchtyvětrník z ciasta ptysiowego z masą budyniowo-śmietanowądrożdżowe cynamonowe szyszki z rodzynkami(kynuté skořicové šišky z rozinkami), ciasto z majonezem czyli po prostu pražský koláč, oraz sztafetki czyli  kokosowo-kawowy retro smakołyk.

Photo © czechypopolsku.pl

Dodaj komentarz