Dýňový koláč s polevou czyli Czesi też mają dynie

Dyniowe ciasto
2

Dýňový koláč s polevou

Przepis na dyniowe ciasto z czekoladową polewą zaczerpnięty jest od Czechów trochę na siłę. Podobnych ciast z dynią w składzie znajdziecie u nas wiele, ale skoro sezon, dynie włażą wszędzie nieproszone, niech tym razem ma pochodzenie czeskie. Nie jadł go Szwejk, nie pisał o nim Hrabal, nie ma w nim żateckiego chmielu, po prostu Czesi też zauważyli dynie wokół siebie i już ci. Przepis na dyniowe ciasto z czekoladową polewą  jest prosty, szybki, ciasto smaczne i nie nadszarpnie go za szybko ząb czasu.

Potrzebujemy

3 szklanki dyni

3 szklanki mąki krupczatki (w oryginale jest mąka polohrubá, ale równie dobrze może być pszenna)

1 szklanka oleju

3 jajka

1,5 szklanki cukru

3 łyżki kakao

2 łyżeczki cynamonu

1 proszek do pieczenia

mleko, gdyby ciasto było zbyt gęste

Polewa

100 g masło

140 g cukru pudru

1 łyżka czubata kakao

ciemny rum albo trochę ugotowanej wody

Do ozdoby kokos bądź mielone orzechy

Najpierw ścieramy dynię na tarce z grubymi oczkami. Następnie ubijamy jajka z cukrem na puszystą pianę, dodajemy olej, dynię, cynamon, kakao, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste należy dodać odrobinę mleka. Ciasto przekładamy do wysmarowanej blaszki obsypanej mąką. Piekarnik rozgrzewamy do 160-170 °C. Pieczemy około 1 godziny. Dla pewności przed wyciągnięciem sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Może się zdarzyć, że nie będzie dopieczone w środku. Po wyciągnięciu odstawiamy do wystygnięcia.

Polewę robimy poprzez roztopienie masła, dodanie cukru i kakao. Aby osiągnąć jednolitą konsystencję dodajemy łyżkę rumu albo wody, w polskich przepisach dolewamy mleka.

Po lekkim wystudzeniu polewę rozprowadzamy równomiernie po cieście, posypujemy kokosem bądź mielonymi orzechami i dyniowe ciasto z czekoladową polewą gotowe.

Dobrou chuť

Zapraszamy również do innych czeskich kulinarnych wspaniałości, czeskie kołacze, Míša dort czyli czeska wariacja na bazie amerykańskiego cheesecake, vepřé-knedlo-zelo, langoša, czy Český guláš a obyčejný český domácí knedlík, czyli inaczej gulasz wołowy z bułczanym knedlikiem.  

Photo © czechypopolsku.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *