Kynutý jablečný koláč czyli taka trochę drożdżówka z jabłkami

Drożdżowy jabłecznik
0

Kynutý jablečný koláč czyli nasz drożdżowy jabłecznik o odrobinę bardziej wytrawnym smaku. Dla tych lubiących słodsze ciasta, sugerujemy dodanie większej ilości cukru. Z porównań wybieramy, że Kynutý jablečný koláč może być świetnym zastępstwem dla polskiej drożdżówki z jabłkiem.

Składniki

400 g mąki pszennej

½ kostki drożdży (z 42 g kostki)

1 łyżeczka cukru

4 łyżki mleka

40 g masła (w oryginalnym przepisie jest to smalec)

40 g cukru pudru

1 jajko

sól

skórka otarta z cytryny

250 mleka

tłuszcz do wysmarowania formy

cukier puder i cukier waniliowy do posypania

750 g jabłek

cukier według potrzeb smakowych

cynamon

Z drożdży, 4 łyżek mleka i jednej łyżeczki cukru robimy zaczyn. Przykrywamy, aby wyrósł. Następnie przesiewamy mąkę do miski, dodajemy szczyptę soli, rozpuszczone masło, cukier, jajko i otartą skórkę z cytryny. Na końcu dodajemy zaczyn i wyrabiamy ciasto. Będzie nieco rzadsze niż zazwyczaj bywa ciasto drożdżowe. Tak wyrobione ciasto oprószamy mąką i odstawiamy przykryte do wyrośnięcia na 45 minut. Kolejno przekładamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy. Formujemy ciasto tak, aby forma wyłożona była ciastem na dnie i na bokach formy, aby w środku ułożyć jabłka. Jabłka kroimy na ósemki, układamy na cieście, posypujemy otartą skórką z cytryny, cukrem i cynamonem. Ponownie odkładamy ciasto do wyrośnięcia. Przed włożeniem ciasta do piekarnika, jego brzegi smarujemy rozpuszczonym masłem. Piekarnik nagrzewamy na 160°C i wkładamy ciasto. Temperaturę zwiększamy w trakcie pieczenia do 180°C. Po upieczeniu odkładamy Kynutý jablečný koláč do wystygnięcia. Przed podaniem posypujemy go jeszcze cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym i gotowe.

Dobrou chuť

Z innych kulinarno-piwnych tekstów polecamy Pod zeleným dubem czyli polsko-czesko-śląski lokal prawie doskonałyHospoda w Katowicach czyli czeska klasa ekonomicznaBrowar Radegast czyli blisko, z degustacją i w jeden dzieńMity czeskiego piwa czyli nie tak znowu doskonale, oraz Czeskie piwo czyli czeskie piwo.

Photo © czechypopolsku.pl

Dodaj komentarz