Dort z ovesných vloček – válečný czyli tort zrodzony z reglamentacji

Tort wojenny z płatków owsianych

Dort z ovesných vloček – válečný ma zupełnie prostą genezę. Jak z kuchniami wielu krajów, regionów: jest tak, że wychodziły one naprzeciw temu jak jest, tu akurat decydowała wojna. A podczas tej wiele produktów było na przydział, a że wciąż pozostawało przyzwyczajenie, że do kawy wypada podać coś słodkiego to……. Tu Dort z ovesných vloček – válečný zaczerpnął z tego, czego akurat nie brakowało, płatków owsianych. Godził więc przedwojenne przyzwyczajenie i wojenną reglamentację.

40 g masła roślinnego

100 g cukru pudru

½ paczki budyniu waniliowego

200 g płatków owsianych

100 g mąki

½ paczki proszku do pieczenia

mleko według potrzeby tak ok. 1 szklanki

1 żółtko

2 białka

szczypta cynamonu

masło i mąka do wysypania blaszki

Polewa

150 g cukru pudru

1 białko

Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i żółtkiem. Następnie dodajemy płatki owsiane, budyń, mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy wszystko, dodajemy mleko, tak aby trochę rozrzedzić konsystencję ciasta. W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywno. Delikatnie mieszamy z przygotowanym ciastem. Piekarnik nagrzewamy do 180 °C. Smarujemy blaszkę i wysypujemy ją mąką. Pieczemy aż do „suchego patyczka”. Gdy wystygnie cukier ucieramy z białkiem na gładką masę i polewamy nią Dort z ovesných vloček – válečný – ten jest już gotowy.

Z innych przepisów zapraszamy do przeczytania: Císařský trhanec czyli bez zbędnych komplikacji na śniadaniowym stole, Rohlíky czyli Czecha dzień powszedni, Browar Radegast czyli blisko, z degustacją i w jeden dzień, Vepřo-knedlo-zelo czyli o czym tu w ogóle gadać, oraz Czeskie piwo czyli czeskie piwo.

Dobrou chuť

Photo © czechypopolsku.pl

Dodaj komentarz