Český guláš a obyčejný český domácí knedlík czyli inaczej gulasz wołowy z bułczanym knedlikiem

tradycyjne czeskie knedle
2

Český guláš a obyčejný český domácí knedlík czy inaczej gulasz wołowy z bułczanym knedlikiem. Jest to przepis na najbardziej klasycznego czeskiego knedlika, który, mało kto wie, nie jest już obecnie zbyt często podawany w czeskich gospodach. To co podaje się do gulaszu wołowego czy wieprzowiny z kapustą to drożdżowy biały nadmuchany knedlik w którym niestety nie uświadczymy rohlíka.

Przepis pochodzi z książki Česká kuchařka podle Miloše Štepničky

Danie dla 4 osób

Co potrzebujemy

1kg mięsa wołowego

3 średnie cebule

łyżka papryki

4 łyżki tłuszczu (smalcu)

mielony pieprz

2 łyżki mąki

2 ząbki czosnku

Sól

1 łyżka majeranku

kminek

Co robimy

Mięso kroimy na kostki o wielkości 3- 4 cm*. Nie mniejsze, bo przy duszeniu mięso zmniejsz swoją objętość. Rozpuszczamy smalec (w daniu używany był olej rzepakowy), wsypujemy drobno pokrojoną cebulę. Gdy się zarumieni wsypujemy paprykę, a chwilę później dodajemy mięso. Ważne jest to,  żeby uzyskać piękną barwę  sosu należy wołowinę przypiekać, nie można jej zalewać wodę, bo z nasyconej barwy będą nici, a smak nie będzie tak aromatyczny. Oczywiście podlewać odrobiną wody, żeby mięso się nie przypaliło. Następnie dodajemy pieprz, sól, kminek (może być też mielony), dokładnie mieszamy, zmniejszamy ogień i dusimy, co jakiś czas podlewając wodą, ale nie za dużo, żeby mięso nie zaczęło się gotować. Gdy tłuszcz się zredukuje dodajemy mąkę dokładnie ją mieszamy, a następnie zalewamy gorącą wodą. Wody dodajemy tyle ile potrzebujemy sosu. Jeżeli jest tej wody więcej trzeba też zwiększyć ilość mąki, żeby na końcu sos był wystarczająco gęsty. Na koniec dodajemy wyciśnięty czosnek i majeranek. W sumie mięso powinno się dusić około dwóch godzin.

*ja nie kroję mięsa na kawałki tylko duszę je w całości, wtedy łatwiej mięso wyciągnąć, żeby utworzony w trakcie duszenia sos zblendować, po zblendowaniu wkładamy pokrojone mięso i jeszcze chwilę duszę.

Na knedlik potrzebujemy

300 g przesianej mąki

3 pokrojone w kosteczkę rohliki* (można i więcej)

2 żółtka lub jedno większe

1 łyżeczka soli do knedlika

0,25 l mleka

¼ łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie, gdy siły by brakło na mieszanie  ciasta na knedlik)

Rohliki podsmażamy na maśle aż do zarumienia, studzimy, następnie przesiewamy mąkę, dorzucamy proszek i sól, dodajemy mleko z rozkłóconymi żółtkami i mieszamy. Mieszamy i mieszamy i mieszamy… gdyby ciasto było za rzadkie można dodać mąki. Ale i tak ciasto nie ma zwartej konsystencji. Po dodaniu rohlików , będzie można uformować bez problemu knedle. Po wymieszeniu odstawiamy ciasto, żeby odpoczęło na ok. 15 minut. W międzyczasie gotujemy około 6 litrów osolonej wody. Po 15 minutach formujemy knedliki. Z tej ilości ciasta powstają dwa knedliki na myślę dwie osoby w porywach trzy, zależy ile kto je. Jeżeli chcemy na więcej osób, trzeba wziąć większą ilość wszystkich składników. Formujemy je w taki sposób, że mokrymi dłońmi robimy dwie szyszki. Tak przygotowane wrzucamy do wrzącej wody, najpierw jeden, a chwile później drugi. Należy pamiętać, żeby knedliki nie przykleiły się do dna. Tak gotujemy je około 20-25 minut, w przewracając w połowie na drugą stronę. Ta gotowe knedle, możemy kroić ostrym nożem, możemy je tez później przygotować na parze.

*nie każdy ma dostęp do czeskich rohlików :-), śmiało można więc dodać naszą pszenną bułkę (jedną dużą lub dwie mniejsze)

Dobrou chuť

Dla zainteresownych innymi czeskimi specjałami może sałatka śledziowa, wielkanoczna tarta, Borůvkový a švestkový koláč z kynutého těsta czyli z kruszonką na wypasieoryginalne czeskie buchty, oraz bílá česnečka czyli zupa czosnkowa w białej odsłonie.

Photo © czechypopolsku.pl

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *