Czeski chleb na zakwasie czyli nie kończy się na rohlíkach

Czeski chleb na zakwasie
2

Czeski chleb jest niezwykle prosty i nie powinien zająć zbyt dużo czasu. Jedyne co należy mieć wcześniej przygotowane to zakwas. Jeśli go nie mamy to niżej zamieszczam instrukcję w paru słowach.

Jak robimy zakwas:

Bierzemy słoik o pojemności jednego litra, wsypujemy do niego ok 100 ml żytniej mąki i zalewamy taką ilością wody letniej, aby konsystencja nie była nazbyt gęsta. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w dość ciepłe miejsce. Przez kolejne dwa dni zakwas dokarmiany, taką samą ilością wody i mąki żytniej, w 4 dniu zakwas jest gotowy i przystępujemy do robienia chleba.

Dalej przystępujemy już do samego przepisu.

Składniki na jeden bochenek:

150 g aktywnego zakwasu żytniego

300 g letniej wody

400 g mąki pszennej chlebowej

100 g mąki żytniej jasnej

1,5 łyżeczki soli

1 łyżeczka drożdży suchych (4 g) lub 8 g drożdży świeżych (te należy uprzednio rozpuścić w letnie wodzie)

Ciasto możemy wyrobić ręcznie lub użyć do jego wyrobienia maszyny do pieczenia chleba. W każdej takiej maszynie jest program, podczas którego ciasto jest mieszane, a następnie jest faza wyrastania.

Wszystkie składniki łączymy ze sobą bądź to ręcznie i wtedy dłużej wyrabiamy ciasto by miało jednolitą konsystencję, bądź przy użyciu miksera z hakiem (przez 7 – 8 minut). Powinno być luźne i lepkie. Misę nakryć folią, odstawić na 10 minut by ciasto odpoczęło i znów wyrobić (przez 5 minut) by było elastyczne. Zostawić na 2 – 2,5 h do wyrośnięcia, w ciepłym miejscu, następnie uformować i przełożyć do obsypanego mąką kosza (koszyk o średnicy 21 cm) lub wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami foremki (piekłam w głębokiej foremce o wymiarach 13 x 27 cm). Pozostawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości.

Piec w temperaturze 240ºC przez około 40 – 45 minut, do zbrązowienia skórki. Wystudzony na kratce chleb czeski jest gotowy do spożycia.

Dobrou chuť

Zapraszamy również do innych czeskich kulinarnych wspaniałości, czeskie kołacze, Míša dort czyli czeska wariacja na bazie amerykańskiego cheesecake, vepřé-knedlo-zelo, langoša, czy Český guláš a obyčejný český domácí knedlík, czyli inaczej gulasz wołowy z bułczanym knedlikiem.  

Photo © czechypopolsku.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *