Císařský trhanec czyli bez zbędnych komplikacji na śniadaniowym stole

Cesarski naleśnik

Císařský trchanec to austriacka klasyka, ponoć też ulubione śniadaniowe danie Franty Pepy Jedničky ( Franciszek Józef I). Dla nas ma też inne walory: jest prosty, smaczny i pożywny w śniadaniowej porze. Wśród zalet można również wymienić małą liczbę składników. Dodatkowo císařský trchanec niesie w sobie jeszcze pewną dwuznaczność, Czesi mówią o cieście naleśnikowym, w naszej polskiej nomenklaturze byłby to po prostu omlet.

Składniki

4 jajka

3 łyżeczki cukru

250 ml mleka

250 g mąki

masło

dżem truskawkowy

cynamon

rum

cukier puder

Rozdzielamy żółtka i białka. Do żółtek dodajemy mąkę, mleko i cukier. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut, aby ciasto odpoczęło. W międzyczasie ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie delikatnie mieszamy ubite białka z wcześniej przygotowanym ciastem, rozpuszczamy na patelni masło i wylewamy masę na patelnię. Císařský trchanec pieczemy z jednej strony, a następnie przekładamy na drugą stronę i również tam pieczemy na kolor złoty. Po upieczeniu przekładamy na talerz i dwoma widelcami delikatnie rozrywamy ciasto na kawałeczki. Tak przygotowany omlet posypujemy cukrem pudrem, cynamonem i kropimy rumem. Císařský trchanec podajemy z dżemem truskawkowym.

Z innych przepisów zapraszamy do przeczytania: Česnečka czyli czeski klasyk z przeznaczeniem na zimowe przeziębienie, Vepřo-knedlo-zelo czyli o czym tu w ogóle gadać, Rohlíky czyli Czecha dzień powszedni, Masopustní koblihy czyli polskie pączki tyle że po czesku, oraz Trojdílný punčový dort czyli sporo zabawy z efektem gwarantowanym.

Dobrou chuť

Photo © czechypopolsku.pl

Dodaj komentarz