Buďáky czyli nie biegamy po nich maratonu

Buchty z makiem i śliwkami
2

Buďáky czyli drożdżowe czeskie buchty wypełnione makiem i śliwkami to produkt czeski i jako taki chroniony jest przez Czeską Izbę Żywności ( Potravinářská Komora). Przypomina klasyczne buchty, acz nadzienie z makiem i całymi śliwkami czyni je smakołykiem dosyć ciężkostrawnym. Dość wspomnieć, że mnie osobiście z trudem wyszła sztuka biegania po splądrowaniu połowy ”składu” buďáków, podczas gdy tradycyjne buchty jakoś zniosłem, chociaż też nie przyszło mi to bez niemordowanej w wysiłkach postawy. Tak czy siak, będąc konsekwentnym orędownikiem drożdżowego w czeskim wydaniu, buďáków bym przed żadnym  maratonem nie proponował, bo trasa może okazać się dłuższa niż klasyczne 42 195. Może też zasugerowałbym, by podzielić się po chrześcijańsku z bliźnim.

Z podanych niżej składników wychodzi 10 bułeczek

250g mąki pszennej

250 g mąki krupczatki (w razie braku można użyć zwykłej mąki pszennej)

25 g drożdży

100 g cukru

100 g rozpuszczonego masła

250 ml letniego mleka

3 jajka

szczypta soli

Nadzienie

250 g maku

200-250 mleka

2 łyżki miodu

1 łyżka rumu

śliwki

Buďaky z makiem i śliwkamiNajpierw robimy zaczyn. Drożdże rozdrabniamy, zalewamy 100 ml letniego mleka, wsypujemy łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Czekamy aż podrośnie ok 10 minut. Następnie mieszamy pozostałe składniki roztopione masło, sól mąkę, jajka oraz resztę mleka. Wyrabiamy ciasto, aby miało jednolitą konsystencję. Odstawiamy ciasto, przykrywamy ściereczką i czekamy aż wyrośnie. W tym czasie robimy makowe nadzienie. Mak zalewamy mlekiem i gotujemy, tak aby mak się sparzył. Gdy masa jest zbyt gęsta dodajemy odrobinę mleka, gdy jest zbyt rzadka możemy zagęścić powidłami śliwkowymi. Po ściągnięciu z palnika dodajemy rum i miód, dokładanie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Bierzemy śliwki i rozcinamy na pół. Nagrzewamy piekarnik do 180ºC.Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 części, z każdej robimy placek i nakładamy masę makową , a nią połówkę śliwki. Następnie nadajemy ciasto kształt bułki. układamy każdą na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy roztopionym masłem. Pieczemy ok 20-30 minut do złotawego koloru.

Dobrou chuť

Zapraszamy również do przeczytania przepisów na klasyczne czeskie buchty, větrník z ciasta ptysiowego z masą budyniowo-śmietanową, drożdżowe cynamonowe szyszki z rodzynkami(kynuté skořicové šišky z rozinkami), ciasto z majonezem czyli po prostu pražský koláč, oraz sztafetki czyli  kokosowo-kawowy retro smakołyk.

Photo © czechypopolsku.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *