Čokoládová buchta s jablky czyli ciasto bez pomocy tłumacza

Czekoladowe ciasto z jabłkami
4

Čokoládová buchta s jablky to po prostu czekoladowe ciasto z jabłkami. Wygląda całkiem reprezentatywnie i dostojnie, a przy tym nie wymaga wiele czasu . Sam przepis pochodzi z wielokrotnie cytowanej na naszym blogu książki Velká kuchařka Čech a Moravy Roman Vaněk & Jana Vaňková  Čokoládová buchta s jablky jest trywialnie prosta, bardzo szybka w pieczeniu i przede wszystkim bardzo smaczna.

Co potrzebujemy

220 g obranych jabłek

100 g miękkiego masła

200 g mąki krupczatki

12 g proszku do pieczenia

160 g cukru pudru

2 jajka

15 g kakao

160 ml letniego mleka

mąkę i masło do wysmarowanie i wysypanie formy o średni 25 cm (taki rozmiar jest podany w oryginalnym przepisie, ja proponuję mniejszą blaszkę, ciasto wtedy będzie wyższe)

Masło ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Następnie dolewamy letniego mleka. Wszystko to mieszamy przy średnich obrotach. Następnie kroimy drobno jabłko i dorzucamy do ciasta i delikatnie mieszamy. Formę do ciasta smarujemy masłem i posypujemy mąką. Nagrzewamy piekarnik do 175ºC. Ciasto piec ok. 30 minut albo do tzw. suchego patyczka. Čokoládová buchta s jablky to ciasto, które można podawać z bitą śmietaną, bądź polać je polewą czekoladową, co  ciastu nada jeszcze lepszy smak.

Z innych wpisów polecamy przepis na oryginalne czeskie buchty, Bílá česnečka czyli zupa czosnkowa w białej odsłonie, Valašské frgále czyli po naszemu drożdżowe placki, langoš czyli tego nie można nie kojarzyć, oraz Vepřo-knedlo-zelo.

Dobrou chuť

Photo © czechypopolsku.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *