Borůvkový a švestkový koláč z kynutého těsta czyli z kruszonką na wypasie

švestkovy koláč z kynutého těsta
4

Borůvkový a švestkový koláč z kynutého těsta to w zasadzie nasze ciasto drożdżowe z jagodami tudzież śliwkami. Pewnie  można znaleźć sporo polskich odpowiedników, a dobra kucharka ze stażem nie wzruszy się, gdy usłyszy tę nazwę. Raptem jakieś tam drożdżowe ciasto, owoce, słowem klasyka. I do pewnego stopnia tak jest, a różnicuje ten i tuziny innych dodatek oleju w miejsce masła. Dodatkowo słodkość kruszonki nie napawa obawą, że kwaśność owoców zdominuje smak. A że drożdżowe to już w tym blogu padało milion razy. Czesi lubią drożdże, nie tylko te piwne. Jeszce dla wybrednych czy stroniących od cynamonu  mała uwaga, jego brak niewiele zmieni, więc się nie stresujemy.

Czego potrzebujemy do blachy ciasta o wymiarach 35×25 cm

20 g świeżych drożdży

40g cukru

60 ml letniego mleka

250 g mąki

1 łyżka cukru waniliowego

40 g oleju

1 jajko

starta skórka z 1/4 cytryny

500 g jagód bądź śliwek

2 żółtka do potarcia

kruszonka

150 g mąki krupczatki (może być też zwykła pszenna mąka, jak na ciasto)

150 g cukru

150 g miękkiego masła

szczypta cynamonu

potrzebujemy jeszcze papier do pieczenia oraz robot z końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego

Zaczynamy od kruszonki

Wszystkie składniki mieszamy, tak aby uzyskać sypką mieszaninę, pamiętając, że masło musi być miękkie.

Borůvkový  a švestkový koláč z kynutého těsta zaczynamy od zrobienia zaczynu. Bierzemy miskę, rozdrabniamy drożdże, posypujemy łyżką cukru, dolewamy trochę letniego mleka, stale mieszając dosypujemy mąkę, tak aby zaczyn miał rzadką konsystencję. Posypujemy zaczyn mąką i odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 170ºC. Po wyrośnięciu zaczynu wlewamy go do miski robota, dodajemy resztę letniego mleka, dodajemy mąkę, olej, jajko, skórkę z cytryny, cukier waniliowy, cukier. Wyrabiamy ciasto tak, aby miało gładką, nielepiącą się konsystencję. Następnie wykładamy ciasto na posypaną mąką powierzchnię i nadajemy kształt prostokąta. Tak przygotowany Borůvkový  a švestkový koláč z kynutého těsta przekładamyjeszcze na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, smarujemy brzegi rozkłóconym żółtkiem. Wysypujemy na ciasto jagody albo układamy pokrojone śliwki. Na koniec posypujemy równomiernie kruszonką. Wkładamy Borůvkový  a švestkový koláč z kynutého těsta do piekarnika i pieczemy 25-30 minut, aż do momentu, gdy kruszonka będzie miała złotawy kolor.

Dobrou chuť

Zapraszamy również do innych czeskich kulinarnych wspaniałości, czeskie kołacze, Míša dort czyli czeska wariacja na bazie amerykańskiego cheesecake, vepřé-knedlo-zelo, langoša, czy Český guláš a obyčejný český domácí knedlík, czyli inaczej gulasz wołowy z bułczanym knedlikiem.  

Photo © czechypopolsku.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *