Jablečný strůdel czyli niby Austriak a jednak Turek

Apfelstrudel
1

Jablečný strůdel

Przepis na Jablečný strůdel już nie pierwszy raz, a na pewno nie ostatni zaczerpnięty został z książki kucharskiej Velká kuchařka Čech a Moravy. Danie zaś szczególnie popularne w czasach Habsburgów i z nimi łączone, choć w istocie przebyło długą drogę z Imperium Osmańskiego przez Bałkany aż do Austro-Węgier. Jeśli tak jest mamy do czynienia z prawdziwą sprawiedliwością dziejową, bo mógł zasmakować niemal każdy.

Składniki wystarczą na dwa strudle

220 g mąki

1 jajko

2 łyżki oleju

100-150 ml ciepłej wody

szczypta soli

5 większych jabłek

80 g masła

6 łyżek bułki tartej

1 łyżeczka cynamonu

80 g cukru

rodzynki namoczone w rumie

posiekane orzechy włoskie (ilość według uznania)

mąka do podsypania ciasta

cukier puder do posypania

Mąkę przesiewamy, aby nadać jej lekkości. Na środku mąki robimy dołek, wbijamy do niego jajko,wlewamy dwie łyżki oleju i trochę wody oraz dwie łyżeczki soli. Zaczynamy wyrabiać ciasto, sukcesywnie dodając wodę. W sumie zostało dodane ok. 100 ml wody. Wyrabiamy ciasto aż do momentu, kiedy będzie jednolite i sprężyste oraz nie będzie się lepić. Nadajemy ciastu formę małego bochenka, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki, by ciasto odpoczęło. Następnie przygotowujemy nadzienie. Moczymy rodzynki w rumie, jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Siekamy orzechy włoskie i roztapiamy masło. Nagrzewamy również piekarnik do 160 ºC (moja propozycja to jednak zwiększyć temperaturę do 170 ºC, bo ciasto nie może być za długo w piekarniku, gdyż robi się zbyt twarde). Wyciągamy ciasto z lodówki i dzielimy je na dwie równe części. Podsypujemy mąką blat roboczy i wałkujemy ciasto do takich rozmiarów, aby swobodnie przenieść je na ścierkę. Dalej już ręcznie rozciągamy ciasto, aby jednocześnie było na tyle cienkie, aby dało się je swobodnie zwinąć w rulon na tyle grube, aby podczas zawijania nie rozpadło się. Tak przygotowane ciasto (dwa kawałki) najpierw posypujemy bułką tartą, następnie dajemy starte jabłka, odsączone rodzynki i posiekane orzechy, wszystko to posypujemy cynamonem i cukrem. Za pomocą ścierki, zwijamy ciasto w rulon, końce rulonu zlepiamy i na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wykładamy dwa strudle, tak aby ciasto położyć łączniem do dołu. Ciasto smarujemy rozpuszczonym masłem i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut, piekąc je do złotawego koloru. Podczas pieczenia jeszcze dwukrotnie smarujemy strudle rozpuszczonym masłem. Po upieczenie wyciągamy ciasto, pozostawiamy do wystygnięcia. Na koniec posypujemy Jablečný strůdel  cukrem pudrem

Dobrou chuť

Z innych przepisów ormiańska z pochodzenia marlenka, czeska wariacja na bazie amerykańskiego cheesecake czyli Míša dort, kokosowo-kawowy retro smakołyk czyli sztafetki,

czy smażony ser z domowym sosem tatarskim(smažený sýr s domácí omáčkou), oraz stare dobre Vepřo-knedlo-zelo.

Photo © czechypopolsku.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *